Internationale dag voor het recht op onderwijs
Internationale dag voor het recht op onderwijs

24 januari is het Internationale Dag van het recht op onderwijs.

 

Sinds de start van het nieuwe millennium is er al veel gedaan om alle kinderen ter wereld naar de schoolbanken te krijgen en dit heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Vandaag gaan 91% van alle kinderen ter wereld naar de lagere school. Zeker goed nieuws dus!

En toch moeten er een paar kanttekeningen gemaakt worden. Die 9% resterende kinderen staan voor 57 miljoen kinderen die niet de kans krijgen te leren lezen, schrijven en tellen.

Voor het secundair onderwijs kunnen we vandaag zeggen dat er ongeveer 226 miljoen kinderen niet naar school mogen gaan.

Naar school gaan wilt daarom ook nog niet zeggen dat je kwaliteitsvol onderwijs kan genieten. Nog te vaak zitten kinderen in een klas waar de leerkracht niet dezelfde taal spreekt, waar er niet voldoende materiaal aanwezig is en waar niet kan ingezet worden op de talenten en competenties van elk kind.

Dit is geen verhaal dat enkel van toepassing is in ontwikkelingslanden. Recente studies tonen aan dat er ook nog in België een probleem is van gelijke kansen in het onderwijs.

Nelson Mandela zei ooit dat onderwijs het machtigste wapen is om de wereld te veranderen. Investeren in onderwijs verandert de wereld door een hele waaier aan nieuwe sociale en economische mogelijkheden te openen. Investeren in onderwijs verandert niet enkel het leven van de kinderen die het mogen genieten maar heeft op termijn een positieve impact op de hele samenleving: minder conflicten, minder werkloosheid, meer economische groei, innovatie, betere volksgezondheid en zo meer.

Recht op onderwijs is een fundamenteel recht van elk kind maar ook de garantie op een betere toekomst voor ons allemaal! Daarom dat deze dag nodig is. We moeten ons blijven inzetten voor kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen, zowel in België als elders.

Het partnerschap van School for Rights en kinderrechtenscholen draagt zijn steentje bij door scholen en leerkrachten te vormen in het onderwijzen op een kinderrechten vriendelijke manier waar gelijke kansen voor iedereen centraal staat. Heb je interesse om te ontdekken hoe we dit doen?  Klik dan zeker hier.

Wil je zelf iets doen rond het recht op onderwijs in je klas? Neem dan zeker eens een kijkje bij ons lesmateriaal.