“Volwassenen moeten ervoor zorgen dat we veilig zijn. Zij moeten ons beschermen.”

Kinderen hebben recht op bescherming. Ook voor kinderen die geen familie meer hebben, moet er gezorgd worden. Kinderen moeten beschermd worden tegen uitbuiting en kinderarbeid. Kinderen zouden nooit bij oorlog mogen betrokken worden. Een kind mag niet zomaar opgesloten worden. Een kind mag niet uitgehuwelijkt, misbruikt of gediscrimineerd worden. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend. En toch…

Er is nog heel wat werk aan de winkel om kinderen wereldwijd te beschermen! Ontdek hier hoe je deze thema’s in de klas bespreekbaar kan maken.

 

6/02 – internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking

Toegegeven, dit is niet het makkelijkste thema om in de klas rond te werken, gezien de complexe situatie en de taboesfeer waarin het onderwerp gehuld is. Amnesty International heeft echter materiaal ontwikkeld, waarmee je seksuele en reproductieve rechten kan aankaarten bij leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de lagere school en bij leerlingen van de middelbare school.

Meer weten? 

 

Gedwongen huwelijk – een andere vorm van geweld

Elk jaar worden meer dan 12 miljoen meisjes onder 18 jaar gedwongen om te trouwen. Deze meisjes zien daardoor hun recht op ‘kind zijn’ en hun recht om naar school te gaan verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hun perspectief op een mooie toekomst verdwijnt en hun kansen tot zelfontplooiing zijn zeer gering. We praten er weinig over, maar toch komt dit zelfs in België voor!

Hoe kan je dit aankaarten in de klas? Via de Difret-lesmap voor de 3e graad van het secundair onderwijs maken de deelnemers kennis met het leven van Hirut, een 14-jarig meisje in Ethiopië. Het levensverhaal van het meisje biedt een unieke kijk op de diepgewortelde tradities op het platteland, inclusief de ongelijkheid tussen jongens en meisjes.

Geïnteresseerd? Ontdek hier de lesmap.

 

12/02- Internationale dag van de Kindsoldaten

Kindsoldaten zijn ‘kinderen verbonden aan een strijdmacht of een gewapende groep’. Het misbruik van kinderen in conflictsituaties stopt niet bij het dragen van een wapen of de deelname aan een gevecht. Soms zijn kinderen, zowel jongens als meisjes, boodschapper, spion, drager, kok of ze worden gebruikt als levend schild of seksueel object. (bron: Unicef)

De gevolgen zijn natuurlijk desastreus… Wil je dit onderwerp bespreekbaar maken in de klas? Bekijk dan zeker eens volgende methodiek.

Via een Ganzenbordspel maken de deelnemers kennis met het leven van kindsoldaten. Ze komen terecht in oorlogssituaties waarin vrijheid en veiligheid van kinderen op het spel staan.