De Herstelmuur van GBS De Vlieger

Elk kind heeft recht op een eigen mening en om zichzelf te zijn. Uiteraard steeds met respect voor anderen. Toch komen leerkrachten regelmatig in contact met moeilijk gedrag en conflictsituaties. We gingen hiermee aan de slag en kwamen samen met de leerlingen tot de creatie van een 'herstelmuur'.

Benieuwd hoe GBS De Vlieger dit aanpakte? Lees hier verder. 

 

Academie Merksem brengt kunst aan huis

Juf Cami en juf Marijke

In tijden van COVID-19 konden de kinderen van de Stedelijke Academie in Merksem niet deelnemen aan de ateliers. Onder het mottto 'als de kinderen niet naar het Kunstenbad kunnen komen, komt het Kunstenbad naar de kinderen' gingen juf Marijke en juf Cami zelf op pad

Kunst aan huis

Een paar laarzen en een goedmaakhut

2 juffen in actie

Ja, je kan van de wereld een betere plek maken met een paar laarzen en het recht op eigen mening. Als je kinderen mee laat denken en doen en hen verantwoordelijkheid geeft, krijg je een heel bijzondere dynamiek op school. Evi Ceulemans is juf Zedenleer in BS De Krekel en De Grasspriet in Haaltert. “‘Samen leren samenleven’ is dé krachtlijn van het GO! onderwijs. In onze school, BS De Krekel en De Grasspriet in Haaltert, willen wij elke dag samen bouwen aan het wonder dat kind heet. Dat betekent zorgen voor elkaar, voor de aarde en dit zit verweven in alles wat we doen. De groene schoolomgeving is een leer- en speelparadijs voor onze kinderen; we hebben een moestuin, een kikkerpoel en een buitenklas, kinderen kunnen er zorgen voor geiten en konijnen. Maar onze kinderen zorgen ook voor elkaar. Zo zijn er kinderen, onze Blossertjes (BLOS=Blij op School) die je op de speelplaats kan aanspreken, die ervoor zorgen dat iedereen zich goed voelt op school. We hadden een paar jaar geleden het jaarthema ‘Elk kind telt’ waarbij we kinderrechten centraal stellen en ondertussen zijn we ook een Kinderrechtenschool.”

Lees het verhaal van juf Evi 

Het Kinderrechtenparlement

kinderrechtenparlement

Gemeentelijke Basisschool De Vlieger in Kasterlee besliste dat ook de leerlingenraad zijn steentje moest kunnen bijdragen aan de realisatie van een kinderrechtencultuur in de school. Tinne Moorkens, kleuterjuf bij de allerkleinsten en een van de drijvende krachten achter het traject organiseerde een info- en trainingssessie voor alle leerlingen van de leerlingenraad. Het werd een fijne kennismaking met kinderrechten. Samen ontdekten ze wat kinderrechten betekenen voor kinderen hier en elders in de wereld. En hoe je als school een echte Kinderrechtenschool kan worden. De leerlingenraad besliste dat zij hier samen met de juffen en meesters helemaal voor wilden gaan.

Tijd voor actie

Het traject van Vrije Basisschool Sint-Donatus (Merchtem)

kind met gieter

Alles begint met een droom…

Eén bevlogen leerkracht van de Vrije Basisschool Sint-Donatus in Merchtmen zette zich reeds jaren actief in om zijn leerlingen bewust te maken van de soms moeilijke situatie van kinderen wereldwijd. Hij speelde in op het aanbod van allerlei NGO’s en nam met zijn klas deel aan vele initiatieven zodat de kinderen konden ervaren dat je ook werkelijk iets kan doen. Hij voelde echter aan dat de impact van dit werk beperkt bleef en veel groter zou zijn indien andere leerkrachten van de school ook mee zouden investeren in bewustwording en engagement.

Het idee om Kinderrechtenschool te worden via een langdurige trajectbegeleiding door Plan International België en Vormen vzw, paste wonderwel in die droom. Na een infosessie werd het idee positief onthaald door directie en een behoorlijk deel van het leerkrachtenteam. Een kleuterjuf drong er op aan om zeker ook de kleuterafdeling te betrekken in dit project. Zo werd duidelijk dat er nog meer mensen deze droom deelden: als leerkracht en als school een bijdrage leveren voor een betere wereld.

Lees hier het hele verslag