Sint-Donatus

Kinderen tekenen kinderrechtenschool

Samen sterk!

Er werd een kernteam gevormd van vier en later zes leerkrachten.Vertrekkend van bestaande initiatieven zochten ze naar mogelijke linken met de kinderrechten en naar manieren om de leerlingen op alle niveaus hiermee kennis te laten maken. Dit team groeide al doende uit tot een hardwerkende, creatieve en gemotiveerde groep die de hele school kon inspireren. De leerkrachten leerden allerlei materialen en middelen kennen om aan kinderrechteneducatie te doen.

Het vierde en vijfde leerjaar kreeg een ‘droomsessie’ aangeboden: Hoe ziet jouw school eruit over twee jaar als er ‘Kinderrechtenschool’ op de poort staat?

Positief en creatief uitdagingen aanpakken

Doorheen de schooljaren werden zo alle klassen, leerkrachten en kinderen, a.h.w. ondergedompeld in kennismaking met kinderrechten en op allerlei manieren gestimuleerd om zelf actief aan de slag te gaan om kinderrechten te realiseren. Men slaagde er in om via ‘speciale dagen’ doorheen het jaar de kinderrechten als een rode draad te integreren. Enkele voorbeelden: Dag van de sportclubs, Vriendschapsdag, Saved by the bell, Dag van de armoede, Kinderrechtendag uiteraard, Music for life-actie, Gezinsdag, Dag van respect, anti-pestweek, complimentendag, buitenspeeldag, dikke truien dag, Waterdag enz.

Er werden zowel op schoolniveau als klasniveau initiatieven genomen, ideeën uitgewerkt, suggesties aangereikt en samen gewerkt over klasgrenzen heen. Vaak mondde dit uit in daadwerkelijk  engagement en werden kinderrechten zichtbaar in de school (o.a. op een kinderrechtenmuur) en voelbaar in het dagelijkse school- en klasleven.

Iedereen betrekken

Het idee dat alle kinderen zich thuis moeten kunnen voelen en dat iedereen gelijkwaardig moet kunnen participeren leefde al sterk in de school. Als pioniers van het M-decreet verscheen de school in Klasse, als inspirerend voorbeeld van een school die er alles aan doet om kinderen met een beperking zolang als mogelijk in de eigen buurt samen met de bekende vriendjes onderwijs te laten genieten.

Gaandeweg werd de leerlingenraad mee ingeschakeld, kinderen werden meer betrokken in het aanbrengen en uitwerken van ideeën. De animatiefiguur ‘Donaat’ die voorheen aandachtspunten aanbracht voor waardenopvoeding werd omgevormd tot ‘professor Feitelijk’ die de klassen uitdagingen voorschotelde gelinkt aan de kinderrechten.

Een studiedag werd georganiseerd om àlle leerkrachten actief mee in het ontwikkelingsproces te betrekken en om de kinderrechten nog ruimer en diepgaander te integreren in klas- en schoolwerking en de verantwoordelijkheid voor het slagen van het traject te delen met allen.

Volhouden

Het lijdt geen twijfel dat niet alles van een leien dakje verliep en dat niet elk initiatief even sterk aansloeg of bleef nazinderen. Het belangrijkste is echter dat men uit elke actie (geslaagd of minder geslaagd) weer iets nieuws kon leren om het een volgende keer beter te doen werken. Zo groeide  de werkgroep bijvoorbeeld uit tot een geoliede machine waar elk lid de eigen competenties optimaal kon inzetten, en die alles bij elkaar opmerkelijke resultaten kan voorleggen. Er is door de volgehouden inzet nu expertise ontwikkeld in het hele team. De kinderrechtenwerking is zowel  geïntegreerd in jaarlijks weerkerende evenementen als in de dagdagelijkse aanpak. Het samen werken aan het realiseren van kinderrechten bleek een krachtige hefboom om de kwaliteit van het onderwijs in het algemeen te verhogen.

Feesten!

Het is fijn om vast te stellen dat men in deze school spontaan aandacht geeft aan het erkennen van geleverde inspanningen en dat er op tijd en stond ook mag gevierd worden. Er werden  pluimen uitgedeeld, cadeautjes voorzien, hapjes en drankjes zijn nooit ver weg …

20 november 2015 is een terechte feestdag voor St.Donatus Merchtem, een mijlpaal in de geschiedenis van de school… want wat begon als een droom is nu realiteit geworden: Er is een school gecreëerd waar kinderrechten op het voorplan staan en waar er een stevige garantie is dat dat ook in de toekomst zo zal blijven. Zelfs de pensionering van de immer enthousiaste directeur en grappige ‘Donaat/Professor’ vormt geen belet. Een juf die de voorbije jaren het voortouw nam in het kinderrechtentraject (expert ondertussen), neemt namelijk het roer over en kan de school verder leiden op de ingeslagen weg. Inderdaad: “Aan kinderrechten werken kan ernstige gevolgen hebben…” ;-)

St-Donatus is -als eerste school in Vlaams-Brabant- klaar om andere scholen te inspireren om een gelijkaardig proces af te leggen, in eigen land én internationaal.