De herstelmuur van GBS De Vlieger

Nieuwe Autoriteit

Elk kind heeft recht op een eigen mening en om zichzelf te zijn. Uiteraard steeds met respect voor anderen. Toch komen leerkrachten regelmatig in contact met moeilijk gedrag en conflictsituaties. GBS De Vlieger zette daarom in op ‘Nieuwe Autoriteit’, een concept dat meer en meer zijn ingang vindt in het Vlaamse onderwijs. 

Hoe begin je hieraan? 

Hoe pakte de school dit concreet aan? Eerst werd er in de klassen gepraat over de verschillende emoties. Er werd erkend dat het niet fijn is om ruzie te maken, elkaar pijn te doen, uitgesloten te worden,... De kinderen bedachten allemaal manieren om dit zelf op te lossen (vb. uitpraten, iets anders spelen, delen, etc.) en maakten hiervan een geheel op de ‘herstelmuur’. De bedoeling is dat de kinderen die een conflict hebben, dit eerst zelf proberen op te lossen door samen een manier te kiezen op de herstelmuur. 

Elke klas heeft een eigen herstelmuur. Deze zijn op de speelplaats verspreid over verschillende plekken. De leerlingen weten ondertussen dat ze er zelf naartoe kunnen gaan bij een conflict. Stap voor stap én op maat van de leeftijd staat er uitgelegd wat ze kunnen doen of welke oplossing ze kunnen gebruiken.

Kinderen leren zelf conflicten oplossen

Op die manier worden kinderen gestimuleerd om zelf hun conflicten op te lossen, in plaats van de leerkracht automatisch in te schakelen. Een belangrijke vaardigheid in hun dagelijkse leven! 

De kinderen knutselden meteen ook een klein exemplaar voor thuis, zodat ze er ook daar zelfstandig mee aan de slag kunnen. 

Wil je meer weten? Surf dan zeker even naar de website van de school of neem een kijkje op hun Facebookpagina