Dubbele primeur voor SBSO Helix in Lommel

jongeren met label School for Rights

SBSO Helix in Lommel kreeg op 26 juni 2023 de titel School for Rights (S4R). Na drie jaar intensief werk rond jongerenrechten ontving de school het label van Plan International België. Dit maakt hen niet alleen de eerste school in Limburg met dit label, maar ook de allereerste school voor buitengewoon onderwijs in heel Vlaanderen! Het was een bijzonder moment waarbij ook burgemeester Bob Nijs aanwezig was.

SBSO Helix is een school voor buitengewoon secundair onderwijs met een divers aanbod voor jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Ze hechten veel belang aan de rechten van jongeren en ondanks de vele andere ambitieuze doelen die een school altijd heeft, hebben ze uitgebreid de tijd genomen en geïnvesteerd om kinderrechten nog meer te integreren in de school. Ze hebben daarvoor drie jaar intensief samengewerkt met een coach van Plan International België.

“S4R heeft onze werking in een stroomversnelling gebracht. We bekeken het veel enger en via deze werking werd onze blik verruimd en kregen we een veel beter zicht op wat belangrijk is voor onze leerlingen. Gert Jannes (directeur)

De eerste stappen

groep jongeren BuSO

Meteen werd duidelijk dat kinderrechten sowieso een belangrijke plaats innemen in deze zorgzame school. Zo is er de permanente aanwezigheid van verpleging, kinesisten en leerlingenbegeleiding en een uitgebreid team van leerkrachten met een hart voor elkaar en voor de leerlingen waarmee ze elke dag werken.

Bij het begin van het traject maakte de werkgroep S4R, die het hele traject al die tijd met veel enthousiasme in goede banen leidde, een analyse van de jongerenrechten op school. Leerkrachten en leerlingen vulden een vragenlijst in en op basis daarvan zocht de werkgroep naar mogelijkheden om de rechten van jongeren nog meer te integreren. Vervolgens ging ook de leerlingenraad met deze resultaten aan de slag. Zij deden  een aantal voorstellen voor zowel hun eigen werking als die van de leerkrachten. Zo kwam onder andere het recht op privacy naar voren en werden op verzoek van de leerlingen tussenschotten geplaatst op de toiletten en bezochten de leerlingen samen een festival. Omdat elke jongere recht heeft op ontspanning en vrije tijd!

‘Wij voelen ons niet uitgesloten, wij helpen elkaar en ook mensen die in nood zijn, die onzeker zijn.’
Viktor (17j OV1)

Een enthousiaste werkgroep

KR boom

De werkgroep S4R organiseerde verschillende infomomenten voor de collega’s tijdens klassenraden, personeelsvergaderingen en zelfs een volledige pedagogische studiedag werd aan het thema ‘Samen werken aan kinderrechten op school’ gewijd. Op deze manier werden alle personeelsleden deel van het S4R verhaal en kon iedereen zijn steentje bijdragen aan de realisatie van een kinderrechtenklimaat op school:

  • Overal in de school hangen (zelf gemaakte) posters zodat alle leerlingen hun rechten kennen en beseffen dat hun school hierop zal blijven inzetten.
  • Kinderrechten werden opgenomen in de visie en missie van de school.
  • Een jaaragenda werd opgemaakt zodat er regelmatig initiatieven zullen zijn rond kinderrechten: Kinderrechtendag op 20 november, de week tegen pesten, een leerlingenfuif. Maar ook in de klas en in de lessen wordt regelmatig aandacht besteed aan de kinderrechten.
  • Ook de rechten van jongeren iets verder weg worden in de kijker gezet. Via de scholenband met Namibië zetten de leerlingen zich in voor kinderen met een  visuele beperking en wisselen zij informatie uit via tekeningen en filmpjes.

'We hebben op school ook kleren voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Ik heb al een paar mooie dingen gezien!’ Mathias (17j, OV2 )

  • Omdat alle jongeren recht hebben op een goed en gezond leven, heeft de school ervoor gezorgd dat alle leerlingen gratis verse soep kunnen krijgen en dat er een winkeltje op school is waar jongeren die het nodig hebben gratis kleding kunnen kiezen.
  • Het hele schoolteam heeft samengewerkt aan de realisatie van een heuse kinderrechtenboom. Deze boom neemt een prominente plaats in op de school en visualiseert de jongerenrechten en de inspanningen die worden geleverd om ze te realiseren.

 'Wij hebben die kinderrechtenboom helemaal zelf gemaakt samen met de leerkrachten. Zo kunnen ouders tijdens oudercontacten ook zien dat kinderrechten hier op school belangrijk zijn.' 
Tomas (17j, OV3)

Blijven inzetten op kinderrechten is de boodschap

directeur

Het werk is echter nog niet gedaan. De werkgroep heeft een procedure bedacht zodat leerlingen makkelijker hun weg kunnen vinden als zij nood hebben aan ondersteuning of bij problemen. Deze zal in de loop van volgend schooljaar verder uitgewerkt en bekendgemaakt worden. Ze zullen ook blijven inzetten op de verdere ontwikkeling van de leerlingenraad en luisteren naar nieuwe ideeën van de leerlingen.

‘School for Rights  is een dynamisch iets, we hebben nog veel werk en zullen hier blijvend op inzetten. Het komt het welbevinden van de leerlingen en leerkrachten zeker ten goede.’
Gert Jannes (directeur)

In de voorbije drie jaar zijn veel kinderrechtenzaadjes geplant. Het is nu aan iedereen in de school om ze te koesteren en te verzorgen, zodat ze kunnen wortelen en groeien, en kinderrechten een onlosmakelijk onderdeel blijven van de schoolcultuur.