Caroline Vrijens
Caroline Vrijens, Kinderrechtencommissaris

Ik ben ervan overtuigd dat als je aan kinderrechteneducatie doet en als je op je school kinderrechten integreert in je werking, dat je leefklimaat er echt op vooruit gaat. We weten dat de school veel meer is dan alleen maar een plek om te leren en dat je je goed moet voelen op school om goed te kunnen leren. Vandaar het belang van de school als geheel om kinderrechteneducatie een plaats te geven. Caroline Vrijens—kinderrechten commissaries

Ik voel me goed! Hoe kinderrechteneducatie kan bijdragen aan welbevinden en een positief schoolklimaat op school

Ter voorbereiding van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind (20/11) organiseert het partnerschap School for Rights (samengesteld uit 6 kinderrechtenorganisaties die actief zijn in België: Plan International, Unicef, Djapo, KIYO, Via Don Bosco en Echo communicatie) van 15 tot 18 november verschillende online leer- en uitwisselingsmomenten over Samen werken aan kinderrechten op school.

Het doel is om leerkrachten instrumenten en goede praktijken aan te reiken om na te denken, te werken aan en manieren te vinden om het schoolklimaat en participatie van leerlingen te verbeteren.

Tal van onderwerpen zullen aan bod komen, o.a. een initiatie in ‘samen werken aan kinderrechten op school’ op 16/11 van 19.00 tot 20.30 uur en een initiatie in gendergelijkheid op 17/11 van 13.00 tot 14.30 uur (meer concrete informatie over deze sessies vind je verderop). Tijdens deze conferentie maken we gebruik van zowat alle interactieve mogelijkheden van online activiteiten: uitwisselingen, e-workshops, conferenties en webinars.
 

Daarnaast zullen  een aantal thematische experten 4 webinars presenteren (2 in het Frans en 2 in het Nederlands)

 • (FR) Op 18/11 van 11:30u tot 12u zal Bruno Humbeeck, psychopedagoog aan de universiteit van Bergen, zijn visie op democratie in de school met ons delen
 • (FR) Op 18/11 van 12u tot 13u zullen de jongeren van de CEF met ons delen hoe de participatie van leerlingen een duidelijke toegevoegde waarde kan zijn voor een school.

Meer informatie over deze webinars FR vind je op deze pagina

 • (NL) Op 15/11 van 20u tot 21u zal Klaar Hammenecker, kinderpsychologe  dieper ingaan op het belang van kinderrechten.
 • (NL) Op 16/11 van 13u tot 14:30u zullen de jongeren van de VSK (Vlaamse Scholierenkoepel) ons meer informatie geven over (het belang van) participatie op klas- en schoolniveau.

E-workshop 1: Samen werken aan kinderrechten op school? Hoe pak je dat aan?

E-WS1

Tijdens deze virtuele workshop over kinderrechteneducatie ontdekken we op een interactieve en participatieve manier hoe kinderrechten kunnen bijdragen aan de verbetering van de eigen klaspraktijk. Gaandeweg krijg je als leerkracht meer inzicht in het belang van kinderrechten voor het bereiken van meer participatie en ruimte voor een veilige ontwikkeling.

Door samen te werken aan kinderrechten in de school leren we kinderen en jongeren van jongs af aan hoe ze kunnen opkomen voor hun eigen rechten (emancipatie), wat hun verantwoordelijkheid is in de realisatie van de rechten van anderen (empathie). En tegelijk moedigt het besef dat rechten universeel zijn solidariteit met hun leeftijdsgenoten aan. Zo helpen zij mee bij de strijd voor meer rechtvaardigheid in de wereld.

Praktische informatie

 • Datum en uur: 16/11/2021 van 19u tot 20:30u
 • Inschrijven verplicht wegens een beperkt aantal plaatsen

Schrijf hier in

E-workshop 2: Samen met je leerlingen werken aan gendergelijkheid op school. Hoe pak je dat aan?

Een initiatie over gender en gendergelijkheid op basis van interactie en uitwisseling. Tijdens dit e-atelier tonen we het belang aan van een gelijkwaardige behandeling. We zetten een genderbril op en ontdekken hoe we onze eigen klaspraktijk kunnen verbeteren. We maken gebruik van kant-en-klare analyse- instrumenten en delen goede praktijken. Om samen meer gendergelijkheid op school te realiseren!  

Praktische informatie

 • Datum en uur: 17/11/2021 van 13u tot 14:30u
 • Inschrijven verplicht wegens een beperkt aantal plaatsen.

 

Schrijf hier in

Verbinding als basisrecht?!

Klaar Hammenecker heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de begeleiding van jongeren, kinderen, en hun gezinnen. Ze biedt trainingen aan en doet dit voor zowel particulieren als ondernemingen. Gerenommeerde bedrijven als de VRT en VTM hebben al dankbaar gebruikgemaakt van de ondersteuning van Klaar.

Enkel wie zich op school verbonden voelt, kan tot leren komen. Het recht op onderwijs heeft dus leraars nodig die krachtig kunnen verbinden. In deze lezing ervaar je hoe je écht connectie kan maken met al je leerlingen. 

Praktische informatie :

 • Datum en uur: 15/11 van 20u tot 21u 
 • Inschrijven verplicht 

Schrijf hier in

Leerlingenparticipatie in de klas en op schoolniveau

Leerlingenparticipatie in de klas en op schoolniveau: Waarom zou je als leerkracht inspraak geven aan leerlingen? Hoe ziet geslaagde participatie eruit volgens VSK? Welke rol is er weggelegd voor de leerkracht? Op welke manier bevordert participatie het welbevinden van leerlingen? Tips, tricks, inspiratie en ruimte voor een kritische blik.

Praktische informatie :

 • Datum en uur: 16/11 van 13u tot 14:30u
 • Inschrijven verplicht wegens een beperkt aantal plaatsen

Schrijf hier in

 

Alle info over de hele conferentieweek