Dat participatie één van dé hot topics is in een Kinderrechtenschool of School for Rights staat buiten kijf. Maar hoe breng je de stem van de leerlingen precies tot bij de leerkrachten en directie? Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat ze  hen optimaal betrekken bij alle beslissingen die hen aanbelangen? Wat leeft er bij de jongeren op school? En wat vinden zij belangrijk? Met die vragen gingen we aan de slag in het Leonardo College, een secundaire school in Denderleeuw die sinds dit schooljaar op weg is om een School for Rights te worden. Voor hen is dit traject extra speciaal, want voor het eerst slaan we de handen in elkaar met de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Lees even mee in onderstaand fotoverhaal. 

De leerlingenraad komt samen

Woensdagmiddag, 12u. De winterzon fleurt de klas op, de groep van 16 leerlingen sijpelt langzaam binnen. Hier en daar een onzekere blik, maar wel vastberaden om hun kostbare vrije tijd op te geven: deze leerlingen willen mee nadenken over hoe ze hun school nóg beter kunnen maken! 

Verteldobbelstenen

Een veilige omgeving is alles. Daarom start coach Annelies (VSK) met een korte check-in. We maken even tijd voor elkaar en door de verteldobbelstenen leren we elkaar wat beter kennen.  

Teambord

Aan de slag! Het teambord geeft een duidelijk overzicht van wat ons precies te doen staat vandaag. 

De stem van de leerlingen

Coach Annelies gaat dieper in op de betekenis van leerlingenparticipatie, waarna coach Kristien (Djapo) de resultaten duidt van de bevraging rond kinder- en jongerenrechten op school. Maar liefst 700 leerlingen gaven ons al input over hoe er op school met de kinder- en jongerenrechten wordt omgegaan. 

Schrijfgesprek

Genoeg geluisterd! Via een schrijfgesprek ontdekken we de eerste ideeën van de leerlingen. Alles wordt zorgvuldig genoteerd en daarna gaan we aan het stemmen: wat vinden zij belangrijk en waar willen zij precies aan werken op school? Dat wordt het onderwerp van onze volgende bijeenkomsten. Wordt vervolgd…!