Jongeren mogen niet langer vergeten worden

De krantenkoppen logen er niet om afgelopen week: de oproep om jongeren niet te vergeten in de aanpak van de coronacrisis klinkt steeds luider. De open brief van Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, waarin ze vraagt om jongeren te beschouwen als een kwetsbare groep, lijkt ons land wakker te schudden. 

Het gaat niet goed met onze jongeren. Het aantal meldingen van eetstoornissen stijgt, jongeren kampen met angsten of depressie en schoolstress lijkt niet meer weg te denken uit hun dagelijkse leven. De mogelijkheden om stoom af te blazen met vrienden zijn uiterst beperkt. Het welbevinden van jongeren staat dan ook enorm onder druk. 

“Dit is een oproep om ervoor te zorgen dat de doffe blikken weer oplichten, dat jongeren eindelijk kunnen opstaan uit hun opgelegde winterslaap.” Met deze krachtige woorden eindigde de Kinderrechtencommissaris haar open brief in Knack afgelopen week. Ze roept daarin op om jongeren te beschouwen als een kwetsbare groep, die speciale aandacht verdient in de verdere aanpak van de coronacrisis. 

We moeten jongeren erkenning geven voor hun inspanningen, raadt ze aan. Laten we gehoor geven aan hun nood om te ontspannen en samen te komen met leeftijdsgenoten. En voor wie het moeilijk heeft, moeten we uiteraard klaarstaan. 

De Vlaamse Scholierenkoepel sluit zich aan bij de oproep van de Kinderrechtencommissaris. Ook zij kaarten de moeilijke omstandigheden aan. Voor hen ligt de sleutel in inspraak. Waarom betrekken we jongeren niet vaker bij de beslissingen die genomen moeten worden?

Ook de kersvers verkozen voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, Amir Bachrouri, roept op om met jongeren te praten in plaats van over hen.

Misschien kunnen we zo alsnog jongeren de kansen geven die ze verdienen. 

Meer weten? Lees hier de volledige brief van Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens: https://www.knack.be/nieuws/belgie/waarom-krijgt-de-behoefte-van-jongeren-om-stoom-af-te-laten-niet-meer-aandacht/article-opinion-1691429.html