September, een nieuw schooljaar begint weer voor leraren en leerlingen. Je begint weer met veel energie, klaar voor nieuwe ontmoetingen en nieuwe uitdagingen. 

Dit is een fantastische instelling om te bewaren voor de rest van het jaar. Wil je weten hoe? Ontdek ons 7-puntenplan  

Laten we allereerst proberen bescheiden te blijven: Ook al zijn we op weg om de superhelden van alledag te zijn, laten we in gedachten houden dat het, ondanks onze uitstekende capaciteiten, onmogelijk is om alles te sturen, te coördineren, te beïnvloeden. Nee, we zijn niet in staat om alles en iedereen te beïnvloeden, maar gelukkig liggen sommige dingen nog wel binnen onze mogelijkheden. Laten we dus trachten om die dingen aan te pakken.

7 pistes om in actie te komen

  1. Verlies je positieve waarden niet uit het oog

Ja, je bent leraar, je wilt het beste voor je leerlingen, je wilt je leerplan afwerken, je wilt dat je leerlingen alles begrijpen. Je wilt het goed doen, in een aangename sfeer, met respect voor elkaar, met leuke projecten. En dat is niet altijd gemakkelijk. Verlies deze waarden niet uit het oog. Ze zullen je het hele jaar door motiveren. En onthoud: je loopt een marathon, niet de 100m.

 

  1. Deel je waarden met je leerlingen op een leuke en positieve manier

Je leerlingen voelen hetzelfde als jij, zij willen ook proberen iets te bereiken, ook al voelen ze zich niet altijd even gemotiveerd. Laten we hen ook helpen om enthousiast te blijven. 

  • Werk aan projecten en lessen die je inspireren en motiveren... motivatie wordt gedeeld
     
  • Betrek je leerlingen vanaf het begin - Participatie, co-creatie leidt tot motivatie en fierheid bij het bereiken van resltaten.
  1. En met je collega's    

Soms voel je je minder goed, heb je het wat moeilijker. En dat is heel normaal. Niemand voelt zich altijd op en top.  Het is wel belangrijk om te voorkomen dat dit blijft aanslepen

  •  Isoleer jezelf niet, spreek je uit, geef aan dat je je niet op je best voelt. Als je het niet zegt, zien anderen het misschien niet.
     
  • Wissel uit met je collega's: goede praktijken, ideeën, pedagogische reflecties, er zit altijd meer in meerdere hoofden dan in één, en dit maakt het mogelijk om projecten beter uit te voeren of inspirerende methodes te ontdekken.
     
  • Moedig interdisciplinariteit aan: we kunnen van elkaar leren, een andere blik, een andere ervaring geeft ons soms inzichten waar we niet aan gedacht hadden, dus laten we onze oren en ogen openhouden.

 

  1. Zorg voor een omgeving waarin je je goed voelt, durf te dromen

Net als thuis of op vakantie is de sfeer, het 'hoe het voelt' in je klas of school heel belangrijk voor jou en je leerlingen. Dat kan materieel zijn, in de organisatie van de ruimte, maar ook mentaal. Het is belangrijk dat iedereen zich vertrouwd en gerespecteerd voelt, zodat ze hun volledige potentieel durven tonen. 

  • Stimuleer een zorgzame, positieve omgeving waarin emoties kunnen worden geuit met respect voor ieder mens.  
     
  • Waardeer de mooie prestaties van je klas en van de wereld.
     
  •  Steun debat en kritische vraagstelling.
     
  • Zorg ervoor dat ieders behoeften en beperkingen worden gerespecteerd. Inclusief die van jezelf.
     
  • Laat je inspireren door je collega's of goede ervaringen.
  1. Blijf jezelf verfrissen en bijscholen - houd je vermogen om te leren, te ontdekken en je te verwonderen levendig

Het is onmogelijk om alles te weten en alles te kennen, maar het is een rijkdom om je geest open te houden voor leerkansen. Er zijn veel opportuniteiten, afhankelijk van hoeveel tijd je eraan kan/wil besteden en het helpt om je te verdiepen in een interessant onderwerp, een maatschappelijke reflectie, ... 

  • Praat met je collega's om leuke aanknopingspunten te vinden.
     
  • Wist je bijvoorbeeld dat gendertrainingen en kant-en-klaar materiaal om met je klas en school aan de slag te gaan. Hier gratis beschikbaar. .. 
  •  Nog meer lesmaterialen vind je hier.
     

  1. Co-creatie en leerlingenparticipatie 

Een concrete impact hebben in de klas, de school en de onmiddellijke omgeving is uiterst motiverend. Het vergt iets meer tijd, misschien een methodologische aanpassing, maar het resultaat en de betrokkenheid van de leerlingen zal aanzienlijk verbeteren en dit vanaf zeer jonge leeftijd. Bovendien is inspraak en de mogelijkheden om deze in de praktijk te brengen een fundamentele drijfveer om van jongeren echte geëngageerde en kritische burgers te maken. Dus, 

  • Reflecteer met je leerlingen over bepaalde projecten op school - dit mag duidelijk gekoppeld worden aan lesdoelstellingen (niet alles hoeft telkens nieuw te zijn).
     
  •  Durf de leerlingen te informeren en een stem te geven.
     
  •  Daag de leerlingen uit om na te denken.
     
  • Definieer samen met hen heldere doelstellingen die gefaseerd verwezenlijkt kunnen worden.
  • Betrek hen bij de concrete uitvoering maar ook bij de evaluatie van de resultaten.

 

  1. Niemand is perfect - wees even begripvol voor anderen als voor jezelf.

    Vertrouw op jezelf, je creativiteit, je talent om op je voeten terech te komen zal je vooruit helpen. Zo wordt het een fantastisch schooljaar!