We verwelkomen drie nieuwe scholen in ons groeiende netwerk kinderrechtenscholen-school for rights. Een dikke proficiat en een warm welkom aan De Lampion, De Helix en Don Bosco Halle!

De Lampion

Op zaterdag, 3 juni mochten we officieel basisschool De Lampion in Peutie welkom heten binnen ons netwerk van kinderrechtenscholen. Tijdens het schoolfeest werd door schepen van onderwijs, Jo De Ro, uit naam van partners PLAN International België en UNICEF België het label kinderrechtenschool toegekend en gevierd. Het label is de bekroning op het twee-jaar-lange traject dat de school via een enthousiast kernteam van leerkrachten, zorgcoördinators en directie heeft afgelegd. Zij namen de hele school mee op dit bijzondere avontuur, inclusief de leerlingen. Elke maand werd er een specifiek kinderrecht in de kijker gezet, door alle leerkrachten en alle klassen van de hele school. Maar ook het schoolfeest stond helemaal in het teken van kinderrechten met versieringen, een overzicht van wat de leerlingen tijdens het schooljaar verwezenlijkt hebben en dansjes gelinkt aan kinderrechten.

SBSO Helix

SBSO Helix in Lommel kreeg op 26 juni 2023 de titel School for Rights (S4R). Na drie jaar intensief werk rond jongerenrechten ontving de school het label van Plan International België. Dit maakt hen niet alleen de eerste school in Limburg met dit label, maar ook de allereerste school voor buitengewoon onderwijs in heel Vlaanderen! Het was een bijzonder moment waarbij ook burgemeester Bob Nijs aanwezig was. 

“S4R heeft onze werking in een stroomversnelling gebracht. We bekeken het veel enger en via deze werking werd onze blik verruimd en kregen we een veel beter zicht op wat belangrijk is voor onze leerlingen.” Gert Jannes (directeur) 

SBSO Helix is een school voor buitengewoon secundair onderwijs met een divers aanbod voor jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Ze hechten veel belang aan de rechten van jongeren en ondanks de vele andere ambitieuze doelen die een school altijd heeft, hebben ze uitgebreid de tijd genomen en geïnvesteerd om kinderrechten nog meer te integreren in de school te integreren. Ze hebben daarvoor drie jaar intensief samengewerkt met een coach van Plan International België.  

Don Bosco Halle

Op 27 juni 2023 ontving BuSo Don Bosco Halle het label School for Rights, uit handen van KIYO. Die dag vierde de school haar 50-jarig bestaan, dus het ging er heel feestelijk aan toe! De leerlingen konden deelnemen aan heel wat fijne activiteiten, waaronder een zeer mooi uitgewerkt kinderrechtenspel! Tijdens het 3-jarige School for Rights traject ondernam de school verschillende initiatieven om kinderrechten en wereldburgerschap in de kijker te zetten. Het actieplan dat werd opgesteld aan het einde van het traject verzekert de duurzaamheid van de initiatieven! Proficiat aan de school! 

En zo sluiten we schooljaar 2022-2023 in schoonheid af, met wel drie nieuwe scholen in ons groeiende netwerk kinderrechtenscholen-school for rights. Een dikke proficiat en een warm welkom aan De Lampion, De Helix en Don Bosco Halle!