Een project, een traject, coachings

une superbe équipe de coachs engagé.e.s
une superbe équipe de coachs engagé.e.s

We praten erover, we communiceren erover en we horen van alles : wereldburgerschap, kinderrechten, inclusiviteit, gelijkheid... Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in het enorme aanbod. En trouwens: we doen dat al op school, toch? Bovendien ligt er al zoveel op ons bord, hoe kunnen we daar nog meer aan toevoegen? 

Als coaches van het partnerschap School for rights - Kinderrechtenscholen horen we deze opmerkingen en vragen regelmatig en we begrijpen ze ook. De realiteit van scholen, de eisen die aan de school worden gesteld en de verwachtingen ten aanzien van het onderwijzend personeel zijn aanzienlijk en de werkdruk is soms zeer hoog. 

En toch..

Ensemble
Ensemble

Een School for Rights of Kinderrechtenschool worden, betekent uiteraard inzet van het team, de school en de schoolgemeenschap, maar het betekent ook "een zekere erkenning van het dagelijkse werk.’ (Pierre Perret Ans school) 

Veel zaken zijn al aanwezig op de school, maar ze zijn niet zichtbaar en gedeeld binnen het team.   

 ‘Onze rol als coach is om een bondgenoot te zijn van het schoolteam en om te benadrukken en te ondersteunen wat er al bestaat. We stellen samen een actieplan op op basis van de behoeften en helpen om de eigen expertise onder de aandacht te brengen.’ (Marie-Claire, coach). 

Dankzij het traject ‘luisteren collega's veel meer naar elkaar, er is meer openheid en begrip. Ik val in herhaling, maar in de huidige situatie, waarin we steeds meer moeilijkheden ondervinden, steunt jullie stimulans  ons om onze waarden uit te dragen en deze perfect af te stemmen op de rechten van het kind. Want veel elemelenten zijn al aanwezig in de school, ze zijn enkel niet voldoende zichtbaar voor het hele team.’ (Ecole Pierre Perret, Ans)  

Er ontstaan nieuwe initiatieven die het uiten van gevoelens mogelijk maken en zo het welzijn op school verbeteren. Het verbeterde "Hoe gaat het met je?", bijvoorbeeld, biedt leerlingen de gelegenheid om over hun gevoelens te praten. Hierdoor wordt de aandacht gevestigd op persoonlijke gevoelens en emoties, die afhankelijk zijn van gebeurtenissen in ieders leven.’ 

Voor sommigen onder ons biedt het ook nieuwe aanknopingspunten waar we zelf niet zouden opkomen.’ (Ecole Pierre Perret, Ans).  

School for Rights en Kinderrechtenschool is ook een methode !

Travail collaboratif
Travail collaboratif

Bij aanvang van een traject, doen we een analyse met het team (en tot op zekere hoogte ook met de leerlingen) om na te gaan wat er al aanwezig is binnen de school en wat er verbeterd en/of veranderd zou kunnen worden, zodat de leerlingen niet alleen het concept Rechten kennen, maar ze ook kunnen ervaren en uitoefenen. Het is belangrijk dat de schoolomgeving zich hiervoor open stelt. Als leerlingen hun rechten van jongs af aan kennen en ervaren, zullen ze empathischer en respectvoller zijn en meer vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Niet alles is haalbaar, maar het belangrijkste is dat we zaadjes planten voor een positieve en geëngageerde toekomst.’ (Marie-Claire, coach).  

Het is dus een mooie ontmoeting vanuit menselijk oogpunt, maar ook een manier om ons te helpen de leerlingen beter te ondersteunen in hun leerproces en bij hun moeilijkheden als opgroeiende kinderen in een omgeving die niet altijd even bevorderlijk is voor hun ontwikkeling.’ (Ecole Pierre Perret, Ans). 

In december vieren we de afsluiting van het traject met de officiële labeluitreiking aan de school.

Welkom bij School for Rights - Kinderrechtenschool Pierre Perret 2 

De geciteerde uitspraken zijn getuigenissen van het schoolteam van de Pierre Perret 2-school in Ans, die net hun coachingstraject hebben afgerond, en van Marie-Claire Gorostegui die het team tijdens dit traject heeft begeleid.   

Bedankt voor hun vertrouwen

équipe Pierre Perret 2 à Ans
équipe Pierre Perret 2 à Ans

Als ook jij Schoolforrights (secundair onderwijs) - Kinderrechtenschool (basis onderwijs) wilt worden, neem dan contact op met Michiel: schoolforrights@kiyo-ngo.be