Vrije tijd, amusement en cultuur aan huis

Plezier maken, actief zijn, zijn gedachten kunnen verzetten, allemaal zaken die een mens nodig heeft in zijn leven. Recht op vrije tijd, amusement en cultuur is niet voor niets een mensenrecht. Daarom willen we jullie graag enkele mooie initiatieven voorstellen die dezer dagen zomaar gratis en voor niks onze huiskamers binnen komen waaien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gratis de meest gerenommeerde musea ter wereld te bezoeken terwijl je gratis naar legendarische muzikanten luistert. We bevinden ons in een uitzonderlijk tijdperk, communicatie is overal. Toch blijft het belangrijk om ook de mens achter het scherm niet te vergeten. Probeer waar mogelijk de connectie te behouden. Er zijn meer eenzame mensen dan je zou denken. Menselijkheid en solidariteit boven alles! Wanneer de quarantaine zal worden opgeheven, kunnen we veel nieuwe dingen opbouwen.

Graag geven we jullie een aantal interessante tips mee voor (online) cultuurbeleving en manieren om contact te houden met elkaar.

Films

Klaar voor een gezellige filmavond, maar heb je geen zin in de zoveelste chick flick?
Onze collega’s van Plan International België ook niet: vrouwen zijn zoveel meer dan de vaak hulpeloze personages die we in de films zien. Daarom vroegen we onze collega's naar hun favoriete films met sterke vrouwelijke hoofdpersonages of invloed. Hun lijstje stelde niet teleur! 
Films met een feministische twist

DANS. 

Ook in quarantaine kan gedanst worden. Dus waarom niet eens een eigen versie van Rosas danst Rosas maken? Op rosasdanstrosas.be staan vier filmpjes waarin Anne Teresa De Keersmaeker en Samantha van Wissen stap voor stap de verschillende bewegingen van de ‘stoelenscène’ uitleggen. Alles wat u nodig hebt is uzelf en een stoel.

MUZIEK. 

Handen wassen, handen wassen, hopsasa! Kapitein Winokio zorgt graag voor afleiding en voor zinvol, muzikaal tijdverdrijf in deze barre tijden. Daarom bundelde hij liedjes en clipjes op zijn website onder de noemer ‘Eerste hulp bij quarantaine’, om kinderen en hun ouders een hart onder de riem te steken. Maar ook om hen te helpen met handen wassen, voetengroeten en de verveling tegen te gaan.

 

MUSEA

Google Arts & Culture - het kunstproject van Google - heeft samengewerkt met musea wereldwijd. Zo kan je zelfs vanuit de luie zetel expo’s en kunstwerken bewonderen. Enkele musea die een online bezoek waard zijn 

British Museum, Londen

Het iconische museum bevindt zich in hartje Londen. Maar door simpelweg je laptop open te klappen, kan je ook een heleboel oude artefacten bekijken, zoals de Steen van Rosetta of zelfs enkele Egyptische mummies.

Guggenheim Museum, New York

Dankzij Google kan je bij wijze van spreken de bekende draaitrap van het Guggenheim ‘opwandelen’, zonder je huis te verlaten. Verder kan je kunstwerken ontdekken uit de stroming van het impressionisme, post-impressionisme en moderne en hedendaagse kunst.

Rijksmuseum, Amsterdam

In het Rijksmuseum van Amsterdam kan je je vergapen aan meer dan 8.000 kunstwerken. De nadruk ligt er op de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw, met schilderijen van Johannes Vermeer en Rembrandt.

Gallerie degli Uffizi, Firenze

Het Uffizi - dat lange tijd in het bezit was van de Medici-familie - is één van de belangrijkste musea ter wereld. Enkele hoogtepunten zijn onder meer de Geboorte van Venus van Sandro Botticelli en de Laocoöngroep.

Cats&Coffee

BLIJF VERBONDEN

Laat je favoriete collega weten dat je het goeiemorgen-knikje, de gezellige koffiepauzes, samen toezicht houden op de speelplaats … mist! En stuur een e-card.
Sociale media zorgen ervoor dat een heleboel activiteiten die we normaal buitenshuis doen, nu via een simpele muisklik binnenshuis kunnen halen.
En nog veel meer ideeën voor jong en oud

Ook in tijden waar afstand houden de boodschap is, is het belangrijk om aan je familie en vrienden te laten weten dat je aan hen denkt. Wat dacht je van een gepersonaliseerd postkaartje? Verstuur gratis een gepersonaliseerde postkaart naar 10 vrienden of familieleden.