Terugblik op de inspiratiedag: Kinderrechten in de digitale wereld

Het is lang niet altijd makkelijk om wegwijs te geraken op het wereldwijde web of inzicht te krijgen in het gebruik van de vele instrumenten en platformen die voorhanden zijn. Hoe beschermen we onze rechten en onze gegevens? Hoe kan je je leerlingen hiermee leren omgaan en hen leren hoe ze voldoende veiligheid kunnen inbouwen?  
Op 19 maart verzamelde een groep enthousiaste deelnemers en experten zich in de Erasmus Hogeschool Erasmus om deze kwesties te bespreken. Het werd een dag vol waardevolle uitwisselingen en interessante ervaringen.   

Digisaurus en Mediaraven

Keys

Hoe pakken scholen de digitale generatiekloof aan? De virtuele wereld verandert razendsnel. Veel leerkrachten, ouders en opvoeders voelen zich hierdoor overweldigd. Hoe kunnen we onze collega's meekrijgen in dit digitale verhaal? Moeten we het voorbeeld van Nederland volgen en smartphones volledig buiten de schoolmuren houden? Samen met Digisaurus ontdekten we verschillende mogelijke strategieën.

 

Zelf een mediawijze leerkracht worden om je leerlingen beter te kunnen informeren over thema's als fake news, phishing en haatspraak? Tijdens het rondetafelgesprek onder begeleiding van Mediaraven wisselden we uit over interessante werkvormen en denkoefeningen die je kan gebruiken in de klas. Met tips en tricks  om gesprekken met de leerlingen over online topics in goede banen te leiden.  

Childfocus: Clicksafe voor een veilig internet

Nadège présentant Cybersquad

Tijdens de Clicksafe workshop ontdekten we hoe Child Focus preventief tewerk gaat om e-safety thema's aan te pakken, zoals privacy, sexting en cyberpesten.We maakten kennis met verschillende preventietools en activerende werkvormen en kregen een beter inzicht kregen in het gebruik van internet door jongeren en hoe je hen hierin kunt ondersteunen.

ICT-beleid binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen

cyberhéros

Wat is de meerwaarde van een kwaliteitsvol en gedragen ICT-beleid in het onderwijs? Kathleen Rymen, schoolbegeleider ICT-begeleider voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen nam ons mee in de digitale wereld van scholen en leerder ons hoe digitalisering een meerwaarde kan zijn voor leerlingen, leraren, ouders én de school.

Mediawijs: Cyberpesten, hoe pak je dat aan?

Emilie qui nous a parlé des fakenews
Emilie qui nous a parlé des fakenews

Onder begeleiding van Mediawijs gingen we het gesprek aan over Cyberpesten.Het sociale leven van jongeren speelt zich grotendeels online af. Ideaal om in contact te blijven en vriendschappen te onderhouden. Maar er is ook een keerzijde: cyberpesten. Wat kun je hier als school aan doen?Hoe pak je dat als leerkracht aan?

Kon je er niet bij zijn maar wil je wel onze ervaringen volgen?
Neem deel aan onze padlet -muur
Wil je de opmerkingen ontvangen die tijdens deze sessies zijn gemaakt?

Contacteer Michiel om de verslagen van de verschillende sessies te ontvangen.
Nogmaals dank aan ..... voor het delen van van al hun expertise
Bekijk hier de hoogtepunten van deze inspiratiedag

Images d'ateliers
Images d'ateliers
Images d'ateliers