Proficiat Buso Don Bosco Halle

Op 27 juni 2023 ontving BuSo Don Bosco Halle het label School for Rights, uit handen van KIYO. In oktober 2020 startte de school dit traject met 4 enthousiaste leerkrachten en gingen ze, onder begeleiding van KIYO, tijdens verschillende sessies na hoe de rechten van de leerlingen op de school kunnen gerealiseerd worden.

Bij de start bleek dat er in de school al heel veel mooie initiatieven bestonden: een veilige omgeving creëren voor leerlingen, ook tijdens de coronaperiode, inzetten op conflicthantering, communicatievaardigheden bijbrengen, een visie op wereldburgerschap, werken aan vooroordelen van leerlingen, heel veel projecten gelinkt aan verschillende thema’s…

Een vliegende start

Tijdens het 3-jarig traject werden er nog allerlei bijkomende initiatieven genomen. De school nam een vliegende start met de ontwikkeling van een prachtig logo voor de school, dat sinds enkele maanden hangt te schitteren op de speelplaats, er werd een banner gemaakt…

Leerlingenparticipatie in de spotlights

Daarnaast verschillende hulpverleningsinitiatieven werden uitgewerkt, de participatie van leerlingen werd versterkt via oa de stembuizen, maar leerlingen gingen ook rechtstreeks in gesprek met de directie waaruit mooie acties volgden, er kwam muziek op speelplaats,… Tijdens een pedagogische studiedag werden ook nieuwe ideeën van het hele leerkrachtenteam meegenomen.

Een blik op de toekomst

Tijdens de laatste sessies met het kernteam maakte het kernteam een actieplan op voor de toekomst, waarbij aandacht zal blijven gaan naar het sensibiliseren rond kinderrechten, het versterken van leerlingenparticipatie op school en het creëren van een gezonde en veilige leeromgeving voor jongeren waarbij ook de speelplaatsinrichting opnieuw een plaats krijgt. De verderzetting van het traject is dus verzekerd! Wat KIYO steeds zal bijblijven is de zorgzame aanpak van het leerkrachtenteam naar de leerlingen toe en de aandacht voor hun welbevinden.

Op 27 juni 2023 vierde de school ook haar 50-jarig bestaan, dus het ging er heel feestelijk aan toe! De leerlingen konden deelnemen aan heel wat fijne activiteiten, waaronder een zeer mooi uitgewerkt kinderrechtenspel!

Het label School for Rights is meer dan verdiend, omwille van alle mooie initiatieven maar ook om het engagement dat de school zal opnemen om de rechten van de leerlingen te blijven realiseren.