Een nieuw lid in de familie van de Kinderrechtenscholen

Op 20 november, de verjaardag van het Internationale Kinderechtenverdrag, zal Ecole des Etoiles in Luik het label Kinderrechtenschool ontvangen. Hiermee sluiten zij officieel het kinderrechtentraject af waarmee zij twee jaar geleden van start gingen.

Mijn droom? Een wereld waarin we niet bang zijn om kinderen vrij op straat te laten lopen, waarin we ons geen zorgen maken over wat er met hen zou kunnen gebeuren, waar elke volwassene die een kind ontmoet het goed meent’. Julie, directeur 'Ecole des Etoiles de Liège'.

Sinds de opstart van de school in 2014 toont zij in haar pedagogische keuzes en de waarden die ze nastreeft interesse in kinderenrechten. In 2018 besloot de school om officieel in te stappen in een  traject- begeleid door Plan International België- om een Kinderrechtenschool te worden..

Bij de start van het traject leefden er heel wat vragen bij directie en leerkrachten: "Zullen we voldoende tijd hebben? Zal er extra werklast bijkomen?'.

‘Tijdens elke coachingsessie draaide het brein van het leerkrachtenteam op volle toeren. Wat leidde tot een heleboel ideeën om het welbevinden op school te verbeteren’, zegt Julie, de directeur.

De projecten

Affiches en een film

Twee jaar later zijn de resultaten duidelijk zichtbaar aanwezig op de school. Overal hangen posters  met specifieke rechten, uitgewerkt door de leerlingen. De leerlingen van het 5de leerjaar maakten zelfs een film, 'Cochonou et le gang des félins', over pesten op school, die verschillende prijzen heeft gewonnen.
Meer info? Klik hier 

Een leerlingenraad

In september kwam de leerlingenraad voor het eerst samen:

‘Ik was blij verrast door de manier waarop onze eerste leerlingenraad werd geleid: het was ontroerend om te zien hoe deze jonge kinderen-, ondanks de grote verschillen- op heel natuurlijke wijze met elkaar in gesprek gingen en naar elkaar luisterden.’ Caroline, leerkracht

En niet enkel op de school zelf veranderden er dingen: :

‘Leerlingen zijn steeds beter in staat zijn om hun eigen emoties te begrijpen, ze te beheersen en conflicten zelfstandig op te lossen. Het was een aangrijpend moment toen een van onze leerlingen tijdens een oefening een behoeftekaart toonde waarmee hij open sprak over de moeilijke situatie thuis’ Anne, leerkracht

Welkom aan Ecole des Etoiles in de familie van de Kinderrechtenscholen

20 Novembre 2020, het label

Voor het team zal 20 november geen eindpunt zijn, maar de start van de opvolging van het traject. Samen met de leerlingen zullen nog heel wat projecten worden opgezet. Niet allemaal van vandaag op morgen, maar ze zullen er komen, want werken aan kinderrechten is 'een mooie, positieve manier om de manier waarop we samenleven met kinderen in vraag te stellen', Catherine, leerkracht

Wat onthouden jullie van deze 2 jaren?

Samen werken aan kinderrechten is essentieel om het samenleven en het welzijn op school te verbeteren en om de ogen van de leerlingen te openen voor de omstandigheden van kinderen over de hele wereld'. Het helpt bij de ontwikkeling van  luisterbereidheid en respect voor elkaar' Anaïs, leraar.

Kan jouw school ook een Kinderrechtenschool(LO) of een School for Rights (SO) worden? Neem contact op met schoolforrights@planinternational.be