Op 28 april 2023 vond de inspiratiedag van het Partnerschap School for Rights plaats! Na enkele online edities kon deze inspiratiedag eindelijk weer fysiek doorgaan, dit jaar in het Stripmuseum in Brussel. 35 leerkrachten kwamen samen om bij te leren, ervaringen uit te wisselen en zicht te laten inspireren! Op deze dag stond het thema ‘diversiteit’ in de kijker en werden verschillende workshops georganiseerd rond dit thema.

Een inspirerende start

Karen Van Laethem, voorzitter van de Nationale commissie voor de Rechten van het Kind, opende de dag met een verwelkomingswoord. Hierin onderstreepte ze het belang van kinderen- en jongerenparticipatie in de samenleving en voornamelijk het belang dat kinderen en jongeren hier zelf aan hechten.

Een leerrijke keynote

Nadien bracht Naïma Lafrarchi, met haar expertise rond onderwijs en opleiding, identiteit, levensbeschouwing en diversiteit een boeiende keynote.  Met haar ervaring als onderwijskundige inspireerde ze leerkrachten met haar aanpak om rond diversiteit met leerlingen aan de slag te gaan. Het belang van het creëren van een veilige klascontext en het leggen van een authentieke verbinding met leerlingen werd samen besproken.   

Workshop 'Discriminatie, Stereotypes en vooroordelen'

Vervolgens konden de deelnemers een workshop volgen rond ‘discriminatie, vooroordelen en stereotypes’. De sessie startte met een uitdagende oefening die al snel het bestaan van ‘hokjesdenken’ blootlegde. De deelnemers werden bewust gemaakt van de sociale identiteit die iedereen heeft en leerden bij over ‘groepsdenken’ binnen de samenleving.

'De tools, de aanpak, alles was inspirerend. Tools en vraagstukken die onze dagelijkse praktijk verrijken.' 

Workshop 'Omgaan met controverse & polarisatie'

Tijdens de workshop ‘omgaan met controverse en polarisering’ kwamen enkele uitdagende stellingen aan bod die ook in de klas aanzet kunnen geven tot pittige discussies. Moeilijker wordt het als deze ook tot polarisatie leiden. Via het polarisatiemodel van Brandsma kregen de leerkrachten inzicht in de mechanismen van polarisatie en waarom het versterken van het ‘zwijgende midden’ zo belangrijk is, met daarbij enkele concrete methodieken om hierover in de klas aan de slag te gaan.

'Heel interessant en bruikbaar! Model van Bradsma kende ik niet en was een heel boeiend inzicht.'

Workshop 'Samen voor meer gendergelijkheid'

De workshop ‘samen voor meer gendergelijkheid’ gaf meer inzicht rond gender, genderstereotypen en gender(on)gelijkheid. Het verschil tussen gender en geslacht, en tussen stereotypen en vooroordelen werd toegelicht en hoe deze kunnen leiden tot discriminatie, met bijzondere aandacht voor meisjes en LGBTQI+ leerlingen. De leerkrachten werden bewust van hoe taal, lesmateriaal en beelden gebruikt in de les onbewust stereotypen kunnen versterken en kregen enkele tips en tricks om meer genderbewust les te geven.

Leuke tools om te gebruiken in de klas’

Inspiratiesessie

In een laatste sessie wisselden de leerkrachten van de scholen uit over ouderbetrokkenheid, leerlingenparticipatie en communicatie en inspireerden ze elkaar met goede voorbeelden om deze op een zo diversiteitsbewuste manier in te richten.

Als partnerschap wilden we de leerkrachten van de scholen die we begeleiden samen brengen om in een open en veilige omgeving met elkaar uit te wisselen rond soms gevoelige en moeilijke thema’s. Missie geslaagd!

Dank aan alle enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten!

Een terugblik op de Inspiratiedag in beelden? Neem dan een kijkje op: https://www.flickr.com/gp/184337982@N07/