Operationele partners voor Kinderrechtenscholen en School for Rights

De trajectbegeleidingen School For Rights en Kinderrechtenscholen komen tot stand dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen zes organisaties. Samen bundelen zij hun krachten en zetten zich in om wereldburgerschap en kinderrechten in Belgische scholen te promoten. Elk van deze organisaties heeft een specifieke expertise op het vlak van wereldburgerschap en kinderrechten en brengen een waardevol team van coaches samen. Zij stellen educatief materiaal ter beschikking en begeleiden meerjarige trajecten in scholen, zowel bij kleuters, als in lager en secundair onderwijs om samen te werken aan een cultuur van wereldburgerschap en kinderrechten in de school. Een mooie samenwerking die alle kennis rond wereldburgerschap en kinderrechten in scholen in België samenbrengt!

Wie zijn de Partners voor School for Rights en Kinderrechtenscholen?

  • KIYO (Nederlandstalig en Franstalig secundair onderwijs)
  • Djapo  (Nederlandstalig basis - en secundair onderwijs)
  • RCN Justice & Démocratie (Franstalig secundair onderwijs)
  • Plan International België (Nederlands - en Franstalig secundair en basisonderwijs)
  • VIA Don Bosco (Nederlands- en Franstalig secundair onderwijs)
  • UNICEF BELGIË (Nederlands - en Franstalig basisonderwijs)

Djapo

Hoe leren kinderen en jongeren omgaan met maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten?

Djapo gelooft in de mogelijkheden van Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO). Samen met leerkrachten en schoolteams vertrekken we vanuit complexe maatschappelijke thema’s en laten we kinderen en jongeren inzoomen, uitzoomen, reflecteren, in dialoog gaan en vooruitkijken. Zo versterken ze hun vermogen om de wereld mee vorm te geven.

Contact :

KIYO

KIYO empowert kinderen en jongeren zodat ze in staat zijn hun leven in eigen handen te nemen om zo hun rechten waar te maken. Samen met haar partners versterkt KIYO de persoonlijke ontwikkeling en de technische vaardigheden van kinderen en jongeren. Hierdoor kunnen ze als actieve wereldburgers positieve veranderingen op gang brengen zowel bij henzelf als op het niveau van de samenleving.

Contact:

Plan International België

Plan International België is een onafhankelijke Belgische ngo die over de hele wereld kinderrechten en gelijkheid voor meisjes verdedigt. Ze zijn lid van Plan International.
Sinds 1983 helpt Plan International België kinderen en jongeren om onafhankelijker in het leven te staan. Ze geven hen de mogelijkheid hun toekomst te veranderen. Ook zorgen ze ervoor dat meisjes van bij de geboorte dezelfde kansen krijgen als jongens: naar school gaan of een beroepsopleiding volgen, een degelijke job, inspraak hebben en verandering brengen in hun maatschappij, zelf beslissen over hun leven en hun lichaam en zich vrij van geweld ontplooien. Plan International werkt niet alleen in België, maar ook in de meest kwetsbare landen, op plaatsen waar conflicten zijn of waar zich natuurrampen voordeden.

Contact:

RCN Justice & Démocratie

RCN Justice & Démocratie draagt bij aan een rechtssysteem ten dienste van de samenleving en de mensen, dat de rechten van de meest kwetsbaren vrijwaart, in transitie- of ontwikkelingslanden. RCN Justice & Démocratie wil bijdragen aan het garanderen van het respect voor de grondrechten van elke mens door meer bepaald het recht op gerechtigheid te verdedigen en de bescherming van de rechten toegekend door internationale verdragen.

Contact:

  • Boulevard Adolphe Max, 13/17 - 1000 Brussels
  • (0032) 2 347 02 70
  • https://rcn-ong.be/

UNICEF BELGIË

UNICEF België is een stichting van openbaar nut die opkomt voor de rechten van ieder kind, overal ter wereld. Het Belgisch Nationaal Comité voor UNICEF maakt deel uit van  vertegenwoordigt het United Nations International Emergency Fund (UNICEF). De belangrijkste missie van UNICEF is ervoor te zorgen dat de rechten van het kind gerespecteerd en bevorderd worden. Dit doet de organisatie op basis van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Naast beleidsbeïnvloeding en fondsenwerving, zijn onderwijs, kinderrechteneducatie en wereldburgerschapseducatie belangrijke pijlers voor UNICEF België. Daarom willen we kwaliteitsvol en praktisch educatief materiaal rond kinderrechten creëren en aanbieden aan kinderen, jongeren, ouders, onderwijsprofessionals en al wie zich hierin wil verdiepen.

Contact:

VIA Don Bosco


VIA Don Bosco is een erkende Belgische ngo die onderwijsinstellingen en tewerkstellingsinitiatieven voor jongeren in Afrika en Latijns-Amerika steunt. Al bijna 50 jaar biedt VIA Don Bosco pedagogische en financiële medewerking aan plaatselijke scholen. Het opbouwen van sociale & professionele competenties bij kansarme jongeren vormt de rode draad van de projecten. Zo helpen ze hen om actieve wereldburgers te worden en een plaats op de arbeidsmarkt te vinden. Tegelijk bouwen ze bruggen tussen scholen in België en elders in de wereld. Zo timmert VIA Don Bosco aan de weg naar een rechtvaardige samenleving die beantwoordt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. 

Contact:

Satelliet partners

Naast de ‘operationele partners’ versterkt het Partnerschap zich met ‘satelliet partners’. Het Partnerschap laat zich omringen door experten uit het brede onderwijsveld zoals onder meer met de Vlaamse scholierenkoepel (VSK) en het Comité des Elèves Francophones (CEF) en ook door organisaties met specifieke expertise omtrent kinderrechten zoals Geomoun, le Délégué général aux droits de l'enfant (DGDE) en Echos Communication. Deze organisaties ondersteunen het Partnerschap vanuit een complementaire rol om de impact van het Partnerschap te versterken. De inzet van deze satelliet partners gebeurt ook in afstemming met de vraag van het onderwijspraktijkveld.

DGDE

Droits De L'Enfant

DGDE staat voor Délégué général aux droits de l'enfant de la communauté française. Deze organisatie verdedigt en waakt over kinderrechten en de belangen van kinderen in Wallonië en Brussel. Jongeren onder de 18 jaar van wie de rechten worden geschonden, kunnen met hun klacht terecht bij DGDE. DGDE is door de Federatie Brussel- Wallonië gemachtigd om de rechten van het kind te bevorderen, de correcte toepassing van de wetgeving met betrekking tot kinderen te verifiëren, klachten over schendingen van kinderrechten te ontvangen en aanpassingen voor te stellen aan de wetgeving voor betere bescherming van kinderen.
 

Contact :

Echo-Communication

Echos Communication is een Belgische NGO, aanwezig in België, Senegal en Marokko, die streeft naar een versterking van de relaties tussen de actoren in een bepaald gebied (lokale overheden, de maatschappij) en in een dynamiek van internationale wederkerigheid. Ons doel is om het lokale bestuur en de lokale ontwikkeling te verbeteren en een bijdrage te leveren aan de SDG's. Wij trachten o.a. jongeren tussen 14 en 26 jaar te ondersteunen in het zoeken naar antwoorden op mondiale vraagstukken en bij de mobilisatie in het kader van burgerparticipatie.

Contact :

  • Verte voie, 20 - 1348 Louvain La Neuve
  • 010 24 80 69
  • www.echoscommunication.org

Geomoun

Geomoun, opgericht in 2000, steunt lokale initiatieven in Haïti en Peru die gericht zijn op de eerbiediging van de rechten van het kind door middel van de versterking van de civiele samenleving en overheidsactoren. In België bevordert Geomoun het recht van kinderen op participatie via projecten die aanzetten tot reflectie, openheid naar de wereld toe, expressie en positief engagement.

Contact :

Vlaamse Scholierenkoepel

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) is dé organisatie van, voor en door alle scholieren in het Vlaamse middelbaar onderwijs. VSK wil de stem van scholieren overal laten meetellen, in de eerste plaats op school en bij het beleid. Daarom versterken we leerlingen en leerlingenraden in heel Vlaanderen en verkondigen we de mening van scholieren over alles wat met secundair onderwijs te maken heeft.