België-Tanzania

In het kader van het Y4C project van VIA Don Bosco vertrokken 8 leerlingen en 2 leerkrachten  op uitwisselingsreis naar Moshi, Tanzania. Doel van deze reis was kennismaken met leeftijdsgenotenen en uitwisseling rond verschillende onderwerpen,  gaande van SDGs, over internationale samenwerking tot kinderrechten.

Een van de uitwisselingsmomenten bestond uit een stellingenspel waardoor jongeren in debat gingen met elkaar. Ze werden gevraagd om positie in te nemen over verschillende onderwerpen zoals het recht op gratis onderwijs, de plaats van meisjes en vrouwen in de maatschappij en het recht op privacy.

Over geheimen en inspraak

Via deze interessante uitwisselingsmomenten kregen de jongeren inzicht in bepaalde realiteiten die soms ver van hun eigen leefwereld liggen. De Tanzaniaanse jongeren waren zeer verrast dat  hun Belgische jleeftijdsgenoten soms geheimen hebben voor hun ouders. De Belgische jongeren vonden het op hun beurt dan weer vreemd dat Tanzaniaanse ouders hun zegje hebben in de huwelijkspartners van hun kinderen.. Cultuur en traditie zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen. Het beste wat je dan kan doen is vragen stellen. En dat hebben ze allemaal gedaan!

Opvallend was dat het Tanzaniaanse en het Belgisch kamp niet tegenover elkaar stonden. De meningen waren altijd wel verdeeld en dat maakte de gesprekken ook zoveel rijker.

Ondanks de verschillende meningen ging het er vrolijk aan toe. Hoe dichter ze bij elkaar kwamen, hoe gemoedelijker en vertrouwelijker de gesprekken werden. Zo bleek uiteindelijk dat sommige Tanzaniaanse jongeren toch een paar geheimpjes voor hun ouders hadden en dat sommige Belgische jongeren toch best veel waarde hechtten aan de mening van hun ouders.

Het is door de andere tegen te komen dat je jezelf beter leert kennen. In dit geval was dit zeker waar voor alle leerlingen en leerkrachten betrokken bij het debat.