17 mei

International day against homophobia

Op deze dag in 1990, achtentwintig jaar terug, haalde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit van haar lijst van geestesziekten. Sindsdien wordt op deze dag, internationaal bekend onder de naam IDAHOT aandacht gevraagd voor de verdere strijd tegen holebifobie en transfobie. Deze dag kwam voort uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen nog op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei.

Zowel in Brussel als in Verviers werd in 2007 op 17 mei een homomonument onthuld. In Brussel wordt ook jaarlijks The Belgian Pride gehouden op de zaterdag die het dichtste bij 17 mei ligt.

Holebi-organisaties in België

Çavaria is een koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. Deze vereniging zonder winstoogmerk ondersteunt de provinciale en lokale holebi-en transgendergroepen en komt op voor gelijke kansen en rechten voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Sinds enige jaren roepen zij alle Vlaamse en Brusselse gemeentes op om op de IDAHOT een regenboogvlag uit te hangen. 

Op hun website publiceren ze informatie over de leefwereld van holebi-jongeren op de schoolbanken. Daarnaast bieden ze een aantal interessante methodieken aan om het holebi- en (trans)genderthema bespreekbaar te maken in de klas en op school.

Lees meer